Letenka, Lepinjica i Krpeljko


Ovo je bila jedna od onih subota – obećavala je od rane zore i boje i mirise i ukuse.

Znate, ona za kojom žalite dugo ako je provedete na poslu ili uz komp ili bilogde a da to negde nije napolje.

I tako smo u podne odlučili da je vreme za piknik, i da ćemo zvati drugu Baku da nam se pridruži i u povratku svratiti do prabake (za neverovati, ja nisam imala nijednu baku a moja deca imaju čak dve prabake!) da nas vidi dok ne počne sledeća tura virusa (oh, kako sam bila u pravu…). Baš full dan!

Od osmišljavanja, pakovanja i spremanja klope do sedanja u kola za samo sat ipo, pa sve to sa dvoje dece … Odličan 5!

Moje zaduženje je bila piknik klopa – af kors –  kad već nemam vozačkih sklonosti onda bar mogu da napravim strava klopu.

Zato, without further ado predstavljam vam piknik ručak + dessert.

 

Prvo i najbitnije – ovo možete napraviti na tri načina:
1. zdrav način,
2. nezdrav,  i
3. moj.

Pa, kako više volite. Ja ću napisati moj, uz poneku podštapalicu za ovaj ili onaj i to samo zato što ne mogu da odolim da to ne uradim. A da bi sve bilo urađeno u sat ipo, prvo stavite kvasac da narasta, pa meso u pac, a u „rupama“ dok čekate napravite sos ili preliv za poslasticu .. Verujte da je izvodljivo, ma verovatno to može i za sat da se završi – što bi rekli, praksom do savršenstva.

Prvo – Debele zemičkeDSC_8639

U originalu se zovu „30 Minute Dinner Rolls“ i recept imate skoro svuda (ne pod imenom „Debele“, tako ih moja sestra zove jer je ubeđena da se ugoji 4 kile od svakog zalogaja, međutim, ne konzumira ih ništa manje), ali pod a) nema šanse da ih napravite za pola sata i b) tu je stavljano previše šećera, pa prvo probajte moju varijantu.

Treba vam:
: 275 ml vode
:: 85 ml ulja
::: 2 kašike šećera
:::: 20 gr suvog kvasca
::::: 1/2 kašičice soli
:::::: 1 jaje
::::::: 500 gr brašna

U vodu sipajte ulje, kvasac i šećer pa pustite 15 minuta da naraste.
U 2/3 brašna sipajte nadošao kvasac, promešajte, pa dodajte jaje i so, ostatak brašna i umeste testo. Ne brinite što je malo gnjec, ali pokušajte da mešanjem ubacujete vazduh, od toga budu lepše zemičke. Ostavite 10 minuta da odmori.
Ugrejte rernu na 200 stepeni i stavite papir za pečenje u pleh. Sa nauljenim rukama vadite kugle testa koliko vam stane u dlan i stavljajte ih na papir. Treba da dobijete između 10 i 13 zemički. Ostavite ih da stoje 10 minuta, pa pecite ravno 10 minuta.
Ako su zatvorene u kutiji, mogu da stoje danima. Samo što se pojedu već prvi dan, pa se ne trudite mnogo.
Za zdraviju varijantu možete pokušati sa integralnim ili graham brašnom, u omeru 3:1 ili neki od LCHF hlepčića, a ima ih sjajnih.

Drugo – Pohovano belo meso 

: Pileće belo meso
:: So, biber
::: Jogurt
:::: Mleveni susam
::::: Maslinovo ulje

Pac je u stvari – jogurt. Ne znam šta se dešava, ali meso bude i sočnije i mekše i skoro više i da ga ne pripremamo drugačije.

Dakle, belo meso isecite na trake s prsta širine. Posolite, pobiberite i prelijte jogurtom – neka tako stoji u frižideru bar pola sata, tri najviše. Zatim svaku traku izvadite, nek se malo ocedi od jogurta i uvaljajte je u mleveni susam (prezle, mekinje, šta preferirate, susam je kudikamo zdraviji i bonus je što u tragovima podseća na parmezan). Stavite traku na pek papir u pleh i na svaku sipajte malo ulja.
Pecite oko 20 minuta na 200 stepeni, ili dok ne bude zadovoljavajuće rumeno.

Salata DSC_8657

: Šargarepa
:: Krastavac
::: Jogurt
:::: Biber
::::: Limeta ili limun

Krastavcu kašikom izvaditi seme i izrendati ga na sitno rende. Šargarepu takođe izrendati. Pobiberiti i sipati dcl jogurta, pa začiniti limetom ili limunom po ukusu. I jedno i drugo je sjajno, iako je krajnji rezultat drugačiji.
Salatu sipati u teglu pa u frižider.

Poslednje, ali ne i manje bitno – Brzi sos DSC_8659

: 65 ml običnog jogurta, a najbolje grčkog
:: 2 kašike Dijon senfa
::: 2 kašike meda
::: svež mleveni biber po ukusu

Sve smutiti u teglici dok ne postane homogeno. Držati u frižideru.

Brze od ovoga ne može. Da li je sos smetao Piletu? Naravno da ne. Gospodin ne voli ljuto, ali med u sosu je pobio sve argumente.

Dessert – Poslastica u tegli

Već ste je jeli i to u zilion varijanti. Ovo je moja.

: Pavlaka
:: Slatka pavlaka (ili kupovni šlag, ja preferiram „C“ ako ga već koristim)
::: Višnje
:::: Piškote
::::: Čokolada – koju sam, sram me bilo, zaboravila.

Višnje malo prokuvate sa šećerom, pa ostavite da se ohlade.
Umutite pavlaku sa šećerom. Umutite slatku pavlaku (ili kupovni šlag).
Na dno teglice sitno iskidate piškote, pa sipajte pavlaku pa voće, pa opet sve ponovite dokle imate mesta. Onda stavite šlag odozgo pa rendanu/topljenu čokoladu ili obrnuto – apsolutno vam od volje. Teglicu zatvorite pa u frižider do upotrebe.

U našem slučaju, sve je popakovano u teglice a one su išle u ručni frižider zajedno sa sokićima i vodom, jer smo klopu ređali na licu mesta: zemička na pola, pa sos na obe polovine pa meso, pa salata. Pa uhćeš i ohćeš jer je stvarno dobro. A za kraj – Poslastica u tegli.

Tata je bio zadužen za zabavu – zmaj koji je oduševio i našu decu i kampere prekoputa, frizbi, lopte i valjanje po travi.

DSC_8537

Čika i Baka su bili zaduženi za malog tabanića koji je prohodao i skoro da više ne želi da se nosi.

Cilj – Letenka, i to kod Lepinjice.

Za one koji ne znaju, Lepinjica je narodna heroina,  malo više o njoj možete pročitati ovde.
Proplanak pored koga je grob je divno osunčan, u podnožju je potok a pri njegovom vrhu prolazi staza Maratona. Lepo je održavano, tako da je pravo uživanje posetiti ga.

Bonus smo dobili kad smo iza uveta starijeg nam deteta otkrili krpelja – crnu tačkicu jedva veću od zrna maka. Dežurna dr nas je lepo otkačila i poslala u Dečiju, gde je ljubazna sestrica hitro izvadila malog napasnika tako da Pile nije ni osetio. Sledećih mesec dana treba da prijavimo promene, ako ih bude.

A sad edukativni deo – ujed krpelja (fotku pogledajte negde drugde, i dalje ih ne volim) nije za paniku – samo mali broj krpelja prenosi bolesti. Bitno je da se u roku od 24h izvadi i da se javite svom lekaru koji će dalje postupiti po protokolu.
Javljaju se u toplijim godišnjim dobima, iako im učestalost varira i zavisi od temperature i vlažnosti. Mogu se naći u visokim travama i žbunju, pa izbegavajte valjanje po travi (da, da, Piletu za nauk…) ili prolazak kroz žbunje. Mogu biti veličine zrna maka ili zrna graška, pa sve između. Ujed nećete osetiti, tako da je bitno da pregledate sebe i druge, odeću odmah istresete i operete. Važno je pregledati mesta gde je koža najtanja (pazuh, ispod dojke, oko pupka, prepone, na glavi i iza uva, kao i otkrivene delove tela kao oko pasa kad neko ne upaše majicu a odluči da je lepo posmatrati oblake iz ležećeg položaja). Kod dece će se često naći na glavi jer su nisko i inače se češće valjaju po travi.
Iako postoje mnooogi saveti pa i kartice za vađenje krpelja, moja preporuka je da to ostavite stručnjacima.

I tako smo se mi lepo proveli. Sve sa odlaskom na Hirurgiju – ubeđujem sebe da Pile tako iz prve ruke uči kako je human taj posao, a pride mu i ubijam bezrazložan strah kojim su mnogi zaraženi.

A Frušku ćemo malo ostaviti na miru, bar dok ne otkrijemo delotvorno sredstvo protiv krpelja kojih je svake godine sve više.

dividerP.S. A onda je došla nedelja …

 

Advertisements

8 mišljenja na „Letenka, Lepinjica i Krpeljko

  1. Ne znam da li pre da sacuvam ove recepte, ili link za Lepinjicu, jer ove godine planiramo sa malcem da osvajamo Frusku Goru :) Tih krpelja se bas bojim, tj. strasno su dosadni. Kao krpelji :)

    Sviđa mi se

  2. Hvala za sjajne recepte! Oduševih se idejom za salatu.
    A posebno hvala za info o krpeljima. Imam baš veliki, možda malo i neosnovan strah od istih pa su mi ove informacije mnogo pomogle, iz prve ruke.

    Sviđa mi se

    • Nema na čemu, nadam se da ćeš je uskoro iskoristiti za neki piknik!
      A krpelji .. javno – nisu strašni, ja svog nisam osetila ni kad me je ujeo ni dok su ga „odvrtali“ od mene.
      Ne-javno – užasavam se paukolikih bića, da sam lik iz stripa videla bi mene koja vrištim i mene koja smireno objašnjava detetu da nema šta da brine, i to istovremeno!

      Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s