Iako LCHF ishrana ne sadrži žitarice, u ovoj trudnoći sam luda za testom. Bukvalno. U početku nisam spavala noću pošto sam mislila na savršenu koricu od kupovne pizze. Blagi Bože.. I tako, počela sam da mesim sve i svašta. Ne pada mi teško mada priznajem da mojoj majci to mnogo bolje ide, nekako kisela testa joj idu od ruke. Ali testo kod mene uzima danak – sa ovom gorušicom od testa mogu da topim metal po želji.
Odavno sam počela da stavljam domaći hleb ispred kupovnog, iako ga rado ne jedem. Ali ako već moje dete voli i hoće, onda bolje da jede ono što mu ja spremim. Zaista mi ne oduzima puno vremena i ukus je nemerljiv.
Ovo je najsvežije otkriće iz departmana hlebova. Isplati se 2 sata života.
Sastojci
- 25g svežeg kvasca
- 200g graham brašna
- 300g belog brašna (ili 100 gr integralnog, a 200 gr belog brašna)
- kašičica soli – poveća
- oko 3dl mlake vode
- mleko ili maslinovo ulje za premazivanje
Kvasac rastvorite u toploj vodi sa pola kašičice šećera i ovlaš pospite brašnom. Poklopite i ostavite da nadođe.
Za to vreme izmešajte dve (ili tri) vrste brašna i kašičicu soli pospite po spoljnim ivicama brašna – so i kvasac ne smeju odmah da se pomešaju.
Dodajte pripremljen kvasac i mesite dok testo ne prestane da se lepi za prste i činiju.
Prekrijte činiju plastičnom folijom, a zatim krpom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 30-40 minuta.
Premesite testo, oblikujte ga i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da tako odstoji oko 20 minuta (ne duže), a za to vreme ugrejte rernu na 200°C.
Pre pečenja, premažite testo mlekom ili maslinovim uljem, zarežite nožem po površini vekne i pospite ovlaš brašnom.
Pecite oko 35-40 minuta.
Posle pečenja poškropite hleb vodom i prekrijte krpom, neka se malo prohladi pre degustacije.