Recept je vrlo prost iako treba puno vremena, doduše najveći deo otpada na čekanje. Koristimo ga svakodnevno, čak sam ga koristila za rođendansku Red Velvet tortu (i jao! što je bila ukusna).
Potrebno je:
: 2 litre mleka, najbolje domaćeg iako kupovno radi posao
:: 360ml kiselog mleka, već u drugoj turi možete koristiti ostatak iz prve
::: so
:::: veća šerpa, pokrivači
Prvo skuvate mleko. Kad se ohladi da možete da držite prst unutra a da vas ne peče (Deda kaže da je to 39-42 stepena, on mleko kiseli pomoću termometra), umutite kiselo mleko sa malo dodatog skuvanog mleka, pa sve sipajte nazad u šerpu muteći „žicom“ da se ne naprave grudvice. Brzo poklopiti i utopliti raznim prekrivačima na 12 sati.
U ovom stadijumu ste dobili ukusno kiselo mleko. I tu možete da se zaustavite.
Ako, pak, krenete dalje, to kiselo mleko je potrebno procediti kroz duplu gazu ili pelenu, pa pelenu zavezati i okačiti da se surutka ocedi, što opet traje otprilike 12 sati.
Dobijeni sir posolite, dodate krupno tucanu papriku ili sitno seckan vlašac ili ne radite ništa, a imate odličan domaći sir za mazanje za jutarnje sendviče.